Campertips voor beginners + checklist campervakantie

Ga je voor het eerst op campervakantie en wil je goed voorbereid op reis gaan? Lees dan dit blogartikel boordevol met campertips voor beginners, inclusief een handige checklist voor je eerste campervakantie.

Voorkom dat je te veel rijdt

Als je voor het eerst op campervakantie gaat, is de verleiding groot om van alles te willen zien tijdens je reis. Voor je het weet ben je vooral aan het rijden, in plaats van dat je daadwerkelijk vakantie aan het vieren bent.

Bepaal daarom van tevoren naar welk bestemmingen je wilt gaan en wat je daar wilt zien. Omdat je tussen de ritten door moet uitrusten, raden we je aan om 2 tot 3 dagen tussen iedere bestemming te plannen.

Check of je extra gasflessen nodig hebt

Op één gasfles kun je wekenlang koken, maar als je het gas ook gebruikt om de camper mee te verwarmen is de fles binnen enkele dagen leeg. Als je tijdens je campervakantie door landen trekt met lage temperaturen, neem dan extra gasflessen mee.

Overnacht niet in het ‘wild’

In de meeste landen is het verboden om met je camper in het ‘wild’ te overnachten. Camperplaatsen bieden de oplossing, al zijn camperplaatsen niet te vergelijken met campings. Zo kan je er niet douchen en/of wasjes draaien. Voor dat soort zaken moet je naar een camping.

Houd rekening met de privacy van andere campereigenaren

Het is een ongeschreven regel, maar als je tegenover een andere camper parkeert, is het gebruikelijk om je camper met de voorkant in dezelfde richting te parkeren. Op die manier voorkom je inkijk bij elkaar.

Leeg chemische toiletten alleen op lozingsplaatsen

Chemische toiletten mag je alleen op lozingsplaatsen legen. Respecteer deze regel i.v.m. de hygiëne en stankoverlast. Gebruik daarnaast altijd een toiletvloeistof om geuren te minimaliseren. Het lozen van ander afvalwater moet je ook alleen op de daartoe bestemde plaatsen doen.

Beveilig je camper met een Bearlock

Doordat steeds meer mensen met de camper op vakantie gaan, zijn campers mateloos populair geworden onder criminelen. Campers leveren immers steeds meer op. Een effectieve maatregel om diefstal van je camper te voorkomen, is door een Bearlock te installeren.

Met een Bearlock blokkeer je de versnellingspook, waardoor schakelen vanuit de bestuurderscabine niet mogelijk is. Het slot bedien je eenvoudig met een sleuteltje dat je tijdens het rijden in het slot steekt. Op de plaats van bestemming verwijder je het sleuteltje, dat is alles.

Vanuit Busbeveiligers hebben we een Bearlock aanbieding, waarmee je het slot inclusief montage voordelig kunt aanschaffen.

Noteer de hoogte en breedte van je camper in je telefoon

Niet iedere brug of tunnel is hoog genoeg voor een camper. Noteer daarom de hoogte en breedte van je camper in je telefoon, zodat je weet wanneer je een omweg moet kiezen.

Als je vast komt te zitten met je camper kan dat grote schade opleveren, zowel aan jouw camper als aan de brug of tunnel. Daar moet je niet aan denken als je op vakantie bent!

Let erop dat je camper niet te zwaar beladen is

Met een rijbewijs B mag je een camper van maximaal 3500 kilogram rijden. Let dus op dat de camper niet te zwaar beladen is. Als bij een controle blijkt dat je camper te zwaar weegt, kun je een bekeuring krijgen. Bij de meeste garages kun je je camper laten wegen, maak daar gebruik van als je twijfels hebt over het gewicht.

Als je op campervakantie gaat, check dan altijd even de actuele regelgeving over het maximale gewicht op de website van de rijksoverheid.

Breng stickers aan op de brandstoftank en watertank

Je denkt waarschijnlijk dat het je nooit zal overkomen, maar toch gebeurt het: water tanken in de brandstoftank of brandstof tanken in de watertank. Allebei geeft bijzonder veel ongemak en kan schade opleveren. Plak daarom stickers op de brandstoftank en watertank, zo voorkom je een hoop ellende.

Checklist campervakantie

Op campervakantie gaan zonder checklist levert vaak ‘ohja… vergeten’ momentjes op. Print de onderstaande checklist daarom uit en vink alles af. Zo ga je goed voorbereid op campervakantie.

Voertuig

Bandenspanning controleren
Oliepeil controleren
Ruitenwisservloeistof controleren
Watertank vol
Brandstoftank vol
Veiligheidshesjes
Gevarendriehoek
Reservewiel
Reservelampjes
Veiligheidshamers

Reisdocumenten

Paspoort
Verzekeringspolis camper
Pasje zorgverzekering
Medicatiepaspoort

Kleding en schoenen

Sokken
Sneakersokken
Ondergoed
Lange broeken
Korte broeken
Bh’s
T-shirts
Trui/vest
Jas
Schoenen
Slippers
Handdoeken
Pyjama
Bril
Zonnebril

Medisch

EHBO koffer
Medicatie
Medische hulpmiddelen

Keuken

Borden
Soepkommen
Bestek
Broodmes
Vleesmes
Aardappelschilmesjes
Kaasschaaf
Onderzetters
Bekers
Koffie- en theekopjes
Blikopener
Koffiezetapparaat
Waterkoker
Spatels
Opscheplepels
Pannen
Vershoudbakjes
Afwasteiltje
Afwasmiddel
Schuursponsjes
Vaatdoeken
Handdoeken

Persoonlijke verzorging

Tandenborstel
Tandpasta
Scheerapparaat/scheermesje
Oplader scheerapparaat
Scheerschuim
Aftershave
Legkruisjes/tampons
Gel/wax
Shampoo
Badschuim
Bodycrème
Kam
Zonnebrand
Aftersun
Middel tegen insectenbeten
Tekenpincet
Lenzen
Lenzenvloeistof

Overig

Ducttape
Touw
Gereedschapsetje
Fietsen
Bandenplaksetje
Paraplu
Stoffer en blik
Stofzuiger of kruimeldief
Elektrische vliegenmepper
Pen en papier
Telefoon oplader
Deurmat voor binnen
Wasmiddel
Vlekkenverwijderaar voor kleding
Waterflesjes
Tussendoortjes
Enkele ingevroren maaltijden voor als je reis anders loopt dan gepland

Iets vergeten?

Tot zover onze campertips voor beginners en de checklist voor campervakanties. Lees je dit artikel en denk je ‘maar ze zijn iets vergeten’ stuur ons dan even een bericht met jouw aanvulling. Alvast bedankt, we wensen je een fijne campervakantie toe!