Camper gestolen? Neem direct deze stappen

Diefstal van campers is een groot probleem en de nachtmerrie van iedere camperliefhebber. Als jouw camper is gestolen is het belangrijk om direct een aantal stappen te nemen, zodat de kans zo groot mogelijk is dat de camper wordt gevonden.

Camper gestolen in Nederland? Doorloop deze stappen

Stap 1: 112

Zeker als de diefstal net heeft plaatsgevonden en de camper nog in de buurt is, is het raadzaam om 112 te bellen. Op die manier kan de politie direct worden ingeschakeld en wordt de pakkans groter.

Stap 2: Bel het gezamenlijk Aangifteproces Gestolen Voertuigen van politie en verzekeraars

Het gezamenlijk Aangifteproces Gestolen Voertuigen van politie en verzekeraars is een loket dat ervoor zorgt dat jouw camper in het opsporingssysteem van de politie wordt geregistreerd. Binnen twee uur nadat je melding hebt gemaakt van de gesloten camper is het voertuig geregistreerd.

Stap 3: Maak een melding bij je verzekeraar

Als verzekerde ben je verplicht om de gestolen camper zo spoedig mogelijk op te geven bij de verzekeraar. Het maakt niet uit of de verzekering de diefstal dekt, neem dus altijd contact op.

Stap 4: Plaats foto’s van de camper op sociale media

Hoe meer mensen weten dat jouw camper is gestolen, hoe groter de kans dat hij wordt teruggevonden. Plaats daarom foto’s van de camper op sociale media en zet je telefoonnummer erbij, zodat als mensen de camper zien ze direct contact met je op kunnen nemen.

Camper gestolen in het buitenland? Doorloop deze stappen

Stap 1: Doe aangifte bij de politie

Ga zo snel mogelijk naar het plaatselijke politiebureau en doe aangifte. Vraag om een kopie van de aangifte.

Stap 2: Bel het gezamenlijk Aangifteproces Gestolen Voertuigen van politie en verzekeraars

Ook nu is het zaak om het loket zo snel mogelijk te bellen en de kopie van de aangifte te overhandigen. Op die manier is je camper z.s.m. geregistreerd en is de pakkans van de dieven groter.

Stap 3: Maak een melding bij de verzekeraar

Ook bij diefstal van jouw camper in het buitenland ben je verplicht om je verzekeraar zo snel mogelijk te informeren. Doe dat dus direct nadat je de eerste twee stappen hebt genomen.

Stap 4: Post foto’s van je camper op sociale media

Wacht nog even met posten totdat je weer thuis bent. Als de camper in Nederland is gestolen ben je waarschijnlijk dezelfde dag weer thuis, maar in het buitenland is dat vaak niet haalbaar. Helaas zijn dieven ook actief op social media. Als ze zien dat je niet thuis bent, kan dat voor hen een uitnodiging zijn om bij je thuis in te breken waardoor je nog meer spullen kwijt bent.

Wat kun je doen om te voorkomen dat je camper gestolen wordt?

De belangrijkste maatregel om de kans te verkleinen dat jouw camper wordt gestolen, is het inbouwen van mechanische sloten. Het gaat om de volgende sloten:

Versnellingsbakslot

Met het versnellingsbakslot zet je de versnellingspook op slot, waardoor dieven vanuit de bestuurderscabine niet meer kunnen schakelen. Als je gaat rijden haal je met de bijgeleverde sleutel het slot van slot en op de plaats van bestemming verwijder je de sleutel weer. Met de sleutel in je hand weet je dus dat het versnellingsbakslot is vergrendeld.

Motorkapslot

Het motorkapslot is een goede aanvulling op het versnellingsbakslot. Bij sommige campers is het namelijk mogelijk dat je via de motorkap de versnellingspook in zijn vrij kunt zetten. Dieven kunnen de camper dan op een oplegger zetten en weg zijn ze.

Het motorkapslot zorgt voor een extra vergrendeling van de motorkap. En dat is nodig, want veel campers worden vanuit de fabriek met een relatief zwak motorkapslot uitgerust.

OBD slot

Het OBD slot blokkeert de toegang tot de OBD stekker. Waarom is dat belangrijk? Dat is omdat de OBD stekker toegang biedt tot de software van de camper. Hackers kunnen via de software nieuwe sleutels programmeren en er vervolgens zo met de camper vandoor gaan.

GPS tracker installeren

Naast mechanische beveiliging raden we je aan om een GPS tracker in jouw camper te laten installeren. Op die manier kun je traceren waar het voertuig is en wordt het opsporen een stuk eenvoudiger. Het enige dat je je moet realiseren is dat het kwaad dan al is geschied. Mogelijk zijn je spullen al uit de camper gehaald op het moment dat hij wordt gevonden.

Extra sloten op ramen en deuren

Je kunt de kans op inbraak verkleinen door extra sloten op de deuren en ramen te monteren. Dit zorgt voor enige vertraging bij het inbreken. Dat kan net genoeg zijn dat dieven besluiten om hun geluk elders te gaan zoeken.

Verblijf alleen op camperplaatsen

In de meeste landen is het niet toegestaan om zomaar ergens met je camper te gaan staan. Maak daarom alleen gebruik van officiële camperplaatsen. Het voordeel van dergelijke plaatsen is dat er toezicht is van andere camperliefhebbers. Zo help je elkaar om de kans te verkleinen dat er een camper gestolen wordt.