Je camper beveiligen tegen diefstal en inbraak

Helaas zijn campers populair bij dieven en komt diefstal en inbraak vaak voor. En hoewel je diefstal of inbraak van je camper niet honderd procent kunt voorkomen, kun je wel van alles doen om je camper te beveiligen om het dieven zo lastig mogelijk te maken. In dit blog vertellen we je wat je kunt doen.

Mechanische beveiliging voor campers

Mechanische beveiliging is één van de beste manieren om je camper te beveiligen. Doordat de sloten zo effectief zijn komt het steeds vaker voor dat verzekeraars campers alleen nog accepteren als er mechanische sloten geïnstalleerd zijn. Er zijn diverse soorten onderhoudsvrije sloten waarmee je jouw camper kunt beveiligen.

Versnellingsbakslot

Met een versnellingsbakslot zet je de versnellingspook op slot, waardoor je niet meer kunt schakelen. De bediening van het slot is eenvoudig: als je op pad gaat ontgrendel je het slot met de bijgeleverde sleutel en laat je hem in het slot zitten. Je kunt de sleutel omklappen, zodat hij tijdens de rit niet in de weg zit.

Op de plaats van bestemming activeer je het slot weer en kun je de sleutel uit het slot halen. Bij handgeschakelde campers kun je het slot activeren door de camper in z’n achteruit te zetten. Bij een automaat zet je de pook in de parkeerstand.

Bij sommige campers met een automaat is het technisch niet mogelijk om een versnellingsbakslot in te bouwen. In dat geval kan als alternatief een stuuras-slot worden ingebouwd, dat het stuur vergrendelt. Het gebruik van een stuuras-slot is hetzelfde als een versnellingsbakslot.

Motorkapslot

Het standaardslot waarmee de motorkap van campers beveiligd wordt is relatief eenvoudig open te breken. Diefstal van waardevolle onderdelen, zoals de accu of de motormanagement-unit, komt dan ook vaak voor.

En wist je dat het bij sommige campers mogelijk is om via de motorkap de versnellingspook in z’n vrij te zetten? Dieven kunnen jouw geliefde camper vervolgens zo op een aanhanger laden. Redenen genoeg dus om de motorkap met een extra motorkapslot te beveiligen.

Het motorkapslot blokkeert de motorkap als het standaardslot is opengebroken. Je kunt het slot vanuit de bestuurderscabine met een sleutel op slot en van slot halen. De sleutel kan alleen uit het slot worden gehaald als het slot geactiveerd zit. Als je de sleutel in je hand hebt weet je dus dat je de motorkap vergrendeld hebt achtergelaten.

OBD slot

Via de OBD stekker kunnen hackers nieuwe sleutels inleren en er vervolgens met je camper vandoor gaan. Het merk Bearlock heeft daarom speciaal voor Volkswagen T5 en T6 campers en de Volkswagen T6.1, Crafter, MAN TGE vanaf bouwjaar 2017 en Fiat Ducato, Citroën Jumper en de Peugeot Boxer vanaf bouwjaar 2007 een OBD slot op de markt gebracht om de OBD stekker te beveiligen.

Het slot kapselt de OBD stekker in, waardoor hackers kansloos zijn. Ook dit slot werkt met een sleutel, zodat de OBD stekker voor reparatie en onderhoud toegankelijk blijft.

Mechanische sloten combineren

Het beste is om je camper met verschillende soorten mechanische sloten te beveiligen. Op die manier maak je het dieven lastiger om er met je camper of waardevolle spullen vandoor te gaan.

Bij Busbeveiligers bieden wij een korting aan als je meerdere sloten tegelijkertijd laat installeren. Bovendien kunnen we ervoor zorgen dat je met één sleutel alle sloten kunt bedienen, wel zo makkelijk. Neem contact op voor meer informatie of vraag direct een offerte aan.

Nog goed om te weten: montage op locatie is mogelijk!

Raambeveiliging en deurbeveiliging voor campers

De ramen van campers zijn meestal niet goed bestand tegen een inbraak. Dieven gebruiken bijvoorbeeld een schroevendraaier om een raam open te breken. Je kunt de vergrendeling van de ramen verbeteren door Raamfix te monteren. Raamfix is een stalen handgreep die je op de bestaande raamvergrendeling kunt plaatsen.

Voor wat betreft de deur is het raadzaam om extra sloten te monteren. Vraag bij je camperdealer om advies over welke sloten voor jouw camper het beste zijn.

Voertuigvolgsystemen

Met een voertuigvolgsysteem, ook wel GPS trackingsysteem genoemd, kun je jouw camper altijd traceren. Het systeem wordt op een verborgen plaats in de camper gemonteerd, zodat dieven het niet makkelijk kunnen vinden.

Rood ledlampje op het dashboard

Een rood knipperend ledlampje is voor dieven het signaal dat je camper is uitgerust met een alarmsysteem. Dat schrikt af. Maar zelfs als je geen alarmsysteem hebt, is het vanwege het afschrikwekkende effect toch raadzaam om een ledlampje te installeren.

Bewegingsmelders

Bewegingsmelders werken op basis van infrarood bewegingssensoren en gaan af op het moment dat ze beweging detecteren. De melders zijn met name goed om aan de buitenzijde van de camper te monteren. Soms plaatsen mensen de melders ook in de camper, maar dat is niet altijd even handig. Als je in je slaap draait kunnen ze namelijk afgaan.

Camperbeveiliging en gedrag

Naast het installeren van sloten en andere beveiligingssystemen kun je jouw camper ook beveiligen tegen diefstal en inbraak door je gedrag aan te passen. Bijvoorbeeld door waardevolle spullen niet in het zicht te laten liggen en alleen te overnachten op beveiligde parkeerplaatsen. Met je gezonde verstand kun je dus ook al een hoop ellende voorkomen!